Vezetéstechnikai tréning

Vezetéstechnikai tréningen vehettek részt a 12A osztály tanulói, melyet Leffler Csaba autóversenyző tartott. A két tanórás előadáson olyan információk birtokába juthattak a jelenlévők, melyeket a közlekedésben alkalmazva minimálisra tudják csökkenteni a balesetek kockázatát. Nagy érdeklődés közepette, lelkesen hallgatták végig diákjaink az autóversenyzőtől elhangzó tanácsokat.

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Electude online program

Electude online programot vásárolt és használ iskolánk a gépész és közlekedésgépész szakmák tanításához. A programot sikeresen alkalmazzuk az oktatásban, melynek következtében a tanítási órák a diákok által is érdekesnek, hasznosnak minősítettek.

Az Electude egy olyan digitális technológiával támogatott oktatási rendszer, amely felkészíti a jelen és a jövő szakembereit a kreatív problémamegoldásra és a felxibilis, tudásalapú munkavégzésre. Több, mint 1100 modult (kb. 550 óra) tartalmazó átfogó és gyakorlatorientált digitális tananyag interaktív ábra- és animáció gyűjteménnyel rendelkezik. Segítségével készség szinten elsajátítható, mint a legfontosabb járműtechnikai működési elvek, mint a napjaink járművében megtalálható modern technikai megoldások. A járművek diagnosztizálása során felhasznált műszerek, eszközök használatára is megtanít, ezzel készítve fel valós, ipari követelményekre. A témakörök és modulok listája folyamatosan frissül a legújabb műszaki megoldásokkal.

A programot 1 hónapig tanulóink ingyenesen otthonról is elérhették. Ezen idő alatt hirdették meg az Electude Országos Járműtechnikai Digitális Tanulmányi Versenyent. A program otthoni használatát mérve tanulóink kimagaslóan teljesítettek. Pothorszki Zsombor 1/15E autótechnikus tanulónk például 444 modult teljesített. A legjobbak igazgatói dicséretben részesültek, valamint jeles osztályzatokat kaptak szakmai tantárgyakból.

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

SZALAGAVATÓ 2018. DECEMBER 14.

A végzős osztályok nevében szeretettel köszöntök mindenkit iskolánk Gombavató- szalagavató ünnepségén!

Külön tisztelettel köszöntöm és bemutatom Fábri Eufrozina Asszonyt, az Egri Szakképzési Centrum főigazgatóját.

Köszöntöm továbbá a cégek képviseletében megjelent szakoktatókat, akik jelenlétükkel megtisztelik ünnepségünket.

Régi hagyományainkhoz híven, a végzős érettségiző szakgimnáziumi és az érettségire felkészítő esti tagozatos osztályok mellett a szakmunkás bizonyítványt szerző szakközépiskolai tanulók is részt vesznek az ünnepségen.

Uzelman Tamás Igazgató Úr, köszöntötte a vendégeket (részlet a beszédből).

Már a több ezer évvel ezelőtt kialakuló civilizációkban is ünnepélyes szertartás keretei között lettek tagjai az érett ifjak a felnőtt társadalomnak. Ez az avatás, „beavatás” évezredek óta minden társadalomban megtalálható valamilyen formában, nálunk ez a forma a gombavató ünnepség. Az osztályok műsoraiból kiderülhet, vajon valóban „megértek-e” diákjaink.

Elsőként- igazi ünnepi alkalomhoz méltóan- nyitótánc következik, melyet a 12. A,  a3/11. D 3/11. E KK 12. E és a 2/10/Aosztály tanulói közösen adnak elő: Halász Anna, Halász Réka, Poczok Viktória, Puporka Arabella, Rostás Viktória, Balázs Valentin, Blanaru Robert, Horváth Zoltán,  Lólé Máté,  Nyári Márk.  A koreográfiát készítette és a táncot betanította Balogh Ádám, iskolánk már végzett tanulója.

A tánc után következik a 3.11. B műsora.

Következik a 3. 11. A osztály műsora.

A 3/11. C osztály műsorát láthatják.

A 3./ 11. E osztály produkciója következik.

A 3/11. D osztály mutatja be műsorát.

Végül a 12. A osztály műsora következik.

 

A szalagtűzés után tanárainkat és diákjainkat tisztelettel felkérem egy pezsgős koccintáshoz és a vacsorához.

Uzelman Tamás Igazgató Úr köszöntötte a végzős tanulókat.

Pohárköszöntőt mondott Fábri Eufrozina Főigazgató Asszony.

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Erasmus + Tanusítvány

Download (PDF, 470KB)

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Uza Sámuel emléktábla koszorúzás

Iskolánk szervezésében idén is megkoszorúztuk a 2015-ben felavatott emléktáblát Uza Sámuel asztalos tanuló emlékére aki 15 évesen lett áldozata az 1956-os forradalom leverését követő karhatalmi megtorlásoknak.

A koszorúzáson részt vett Habis László polgármester is.

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Angol és német nyelvi szépkiejtési verseny 2018

Idén november 30-án már 12. alkalommal rendeztük meg idegen nyelvi szépkiejtési versenyünket, mely töretlen népszerűségnek örvend és vonzza nem csak Heves, de a környező megyék szakközépiskoláit is. Ez évben is szép számú angol nyelvi indulóval, és valamivel kevesebb, de annál színvonalasabb német nyelvi nevezővel zajlott le a verseny.

A résztvevő iskolák képviselői elismerő szavaival élve: „Szeretném megköszönni Önöknek magam és nyelvszakos kollégáim nevében a versenylehetőséget és szervezést! A gyerekek és a kísérő kolléganő is nagyon jól érezte magát! :-) Több éve készítek tanulókat az Önök által szervezett versenyre, s még mindig azt gondolom, üde színfolt a szakiskolai versenypalettán! Remélem, jövőre is lesz lehetőségünk nevezni.” (Nagy Beáta, Egri SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnázium és Szakközépiskola)

Eredmények:

Angol nyelv

9. évfolyam

I. helyezett: Molnár Attila (Egri SzCRemenyik Zsigmond Gimnáziuma, és Szakgimnáziuma, Füzesabony. Felkészítő tanára Gálné Kassai Mária)

II. helyezett: Horváth Olivér (Egri SzCRemenyik Zsigmond Gimnáziuma, és Szakgimnáziuma, Füzesabony. Felkészítő tanára Gálné Kassai Mária)

III. helyezett: Vásárhelyi Péter (Eventus Üzleti, Művészeti Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium. Felkészítő tanára Varga Zsuzsanna)

10. évfolyam

I. helyezett: Kálmán Gábor (Egri SzCRemenyik Zsigmond Gimnáziuma, és Szakgimnáziuma, Füzesabony. Felkészítő tanára Gálné Kassai Mária)

II. helyezett: Megyeri Dóra(Egri SzC Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Eger. Felkészítő tanára Mikus Katalin)

III. helyezett: Bartók Bálint(Egri SzCRemenyik Zsigmond Gimnáziuma, és Szakgimnáziuma, Füzesabony. Felkészítő tanára Gálné Kassai Mária)

11. évfolyam

I. helyezett: Vizinczei Martin (Egri SZC Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnázium és Szakközépiskola, Eger. Felkészítő tanára Nagy Beáta)

II. helyezett: Berecz András (Egri SzC Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Eger. Felkészítő tanára Horváth Anna)

 

 

Német nyelv:

9. évfolyam

I. helyezett: Veperdi László (Egri SzC Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Eger. Felkészítő tanára Kormosné Ferencz Beáta)

II. helyezett:Papp Sándor László (Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róber Kereskedelmi, Vendéglátóiari, Közgazdasági, Idegenforgalmi Szakközépiskola és Szakiskola, Gyöngyös. Felkészítő tanára Makláriné Baksa Anita)

III. helyezett: Takács Gábor (Egri SzC Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, Eger. Felkészítő tanára Kormosné Ferencz Beáta)

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

E-Twinning projekt

Az Erasmus+ nyertes pályázatunkhoz kapcsolódóan egy 6 hónapon át futó e-Twinning projektet szervezünk, melynek a mi középiskolánk a fő koordinátora. A munkanyelv az angol. A projekt címe: Közös magyar-lengyel történelmi kapcsolatok (a lengyel függetlenség visszaszerzésének 100. évfordulója alkalmából) Minden hónapban két feladatot kell megoldani a diákoknak: egy elméleti tudást igénylőt és egy kreatív manuális feladványt. A hónapok témái a híres közös történelmi személyeink köré fonódnak: Anjou (Nagy) Lajos, Szent Hedvig, Báthory István, Bem József és 20. századi személyek. A decemberi kreatív feladvány az, hogy egy 14. századi Szent Hedvig korabeli üdvözlőlapot kell készíteni és postán elküldeni egymásnak. 5 tagiskola vesz részt a projektben: 3 lengyel középiskola, egy dunaújvárosi intézmény (a partnereinket különböző külföldi Erasmus kurzusokon ismertük meg) és mi. Jászberényiné Kovács Katalin és Kökényné Czeglédi Veronika tanárnők

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Erasmus+ Projekttalálkozó Lengyelország

Iskolánk Erasmus+KA229-es támogatást nyert ISKOLAI, ÓVODAI PARTNERSÉGEK pályázat típusban 2018-2020-ig. Ebben a pályázatban hat ország diákjai és tanárai dolgoznak együtt: Csehország (Boskovice), Lengyelország(Ruda Slaska), Magyarország(Eger), Szlovákia (Léva), Szlovénia (Postojna) és Törökország(Isztambul). Az első találkozóra Lengyelországban, Ruda Slaskán került sor november 20-24. A találkozó programjának  címe az Európai kulturális örökség volt és  szorosan kapcsolódott a lengyel függetlenség 100. évfordulójának megünnepléséhez is. A diákok prezentációkat tartottak különböző témákban: Európai kulturális örökség, Nemzeti hős, Városunk és iskolánk bemutatása. A munka nyelve angol volt. A tanári prezentációk az Intézményvezetés kérdéskörét, problémáit beszélték meg. Amíg a tanárok és a koordinátorok megvitatták a problémákat és előkészítették a következő találkozót, addig a diákok különböző feladatokat oldottak meg. A résztvevő országok előzetesen megküldték az UNESCO Világörökség országonkénti helyszíneit és ezzel kapcsolatban csináltak puzzle feladatot. Másik feladat volt a résztvevő városok bemutatása turisztikai szempontból. A találkozó utolsó napján már nem voltak előadások, hanem kulturális programok. Ekkor látogattuk meg a katowicei stadiont, Stadion Slaski, ahol a többségében fiúkból álló diákcsapat felejthetetlen perceket töltött. Megtekinthettük az öltözőket, a felkészülési helyeket, a pihenőszobákat, a pályát, a VIP szektort, a kiállítótermeket. Innen zárt kabinos felvonóval keresztülmentünk a katowicei parkon majd meglátogattuk a katowicei koncerttermet a NOSPR-t. Lenyűgöző volt. Úgy gondolom diákjaink életre szóló élményekkel tértek haza és folytatják a kialakult kapcsolatokat a világhálón keresztül. Kökényné Czeglédi Veronika projektkoordinátor

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Játék pályaválasztóknak !

Download (PDF, 856KB)

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

SZAKMAI KIRÁNDULÁS A BUDAPEST FASHION WEEKRE

2018. október 26-án pénteken délelőtt 9 órakor indultunk el a Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma intézmény parkolójából az iskolai kisbusszal Budapestre. A szakmai kirándulásra a Női Szabó osztály 2/10/D illetve a 3/11/D osztály tanulói voltak hivatalosak eredetileg. A hét folyamán a létszámban változások történtek, elsősorban megbetegedések miatt, így a fennmaradt helyeket egy, az intézményben tanuló diák valamint a szakmai gyakorlati oktató foglalta el.

Szerencsére zökkenőmentesen indultunk útnak, mindenki időben megjelent. Még harangozás előtt megéreztünk Budapestre. Az egyik diák kérése volt, hogy látogassunk el a Hősök terére, mert ő még soha nem járt ott, bár korábban élt egy pár hónapot Budapesten. Mivel útba esett, így rövid pihenőre megálltunk és sétáltunk. A diákok kívülről megcsodálták a Vajdahunyad várat valamint a Műjégpálya mellett is elhaladtunk. A Hősök terén a Szoborcsoport előtt fotókat készítettünk és a Műcsarnokba is benéztünk egy rövid időre. Érezhető volt ahogyan  a jó hangulat fokozódott.

Az első szakmai helyszín amit meglátogattunk a Máthé Textil Kereskedés volt a Keleti Pályaudvar tőszomszédságában. A gyerekek a kétszintes épületben rengeteg textilanyaggal ismerkedhettek meg, kézzelfoghatóvá vált számukra mindaz, amit eddig tanultak anyagismeret órán. Én, mint elméleti tanár folyamatoson szakmai kérdésekkel bombáztam a diákjaimat. Jó volt látni, hogy érdekesnek találták a látogatást. Többekben megfogalmazódott a gondolat, hogy a vizsga remek anyagszükségletét a kereskedésből fogják beszerezni.

Ezután Budapest belvárosába látogattunk el, az V. kerületbe, az Aranykéz utcába a Csézy Szalonba. Még korábban, fél évvel ezelőtt egyszer már bejelentkeztünk látogatásra, de akkor nem sikerült forgalmi okok miatt eljutnunk a szalonba, szerencsére most sikerült, és kellemes meglepetésben volt részünk. Gyönyörű, géppel hímzett matyó motívumos alkalmi, menyasszonyi és estélyi ruhákat láthattunk. Szinte minden diáknak megtetszett legalább egy ruhadarab, melyet elvitt volna magával. Ez azért is nagy jelentőségű, mert manapság a fiatalok körében a népművészet nem képvisel nagy értéket, és most saját szemükkel láthatták milyen művészi alkotások készülhetnek hagyományos motívumkincsek felhasználásával. Sajnos fotókat nem készíthettünk a szalonban, így az épület kirakata előtt készült csak egy csoportkép.

A terv úgy hangzott, hogy a diákok a szabadidejükben felfedezhetik a belvárost és megadott időpontra a Vörösmarty térre térnek vissza. Viszont, az egyik diákom újabb ötlettel állt elő, létezik egy roma aranykereskedő ház a soroksári úton, és ő azt szerette volna megnézni mindenáron. Több perces tanácskozás után kolléganőmmel úgy döntöttünk, hogy a diákunk kérésének engedünk, és a Váci utcán keresztül végig legyalogolunk Ferencvárosba, a Petőfi hídig. A gyerekek élvezték a túrát és bár kisebb csalódást okozott nekik az arany kereskedés, azért nagyon örültek, hogy ott lehettek. A gyalogút folyamán betértünk még a Vásárcsarnokba, ahol mindenki vásárolhatott magának élelmiszert, illetve találkoztunk egy valódi kalocsai népviseletbe öltözött hölggyel is, aki a férje éttermét reklámozta. Egy pár mondatot váltottunk vele, nekem különösen hasznos volt a beszélgetés, hiszen a diplomamunkám épp a magyar népi hímzéskultúra megismertetéséről szól, melyet most írok. A Váci utcában úton-útfélen a kirakatokban matyó termékeket láttunk, ennek azért is örülök nagyon, mert a tanulók is szembesülhettek azzal a ténnyel, mekkora kincs az, amelyet birtokolunk.

Sétánk folyamán természetesen mindenki összeszedett valamilyen fizikai sérülést, de senki sem nem mert szólni semmit, hiszen ők kérték a városnéző túrát. A Bálnánál és a Szabadság hídnál készült fotókon is mindenki boldogan mosolyog. Egy pár fotó erejéig a Dunához is lementek a gyerekek, szigorúan tanári felügyelet mellett. Majd a sétánk a Budai rakparton vezetett végig a Várkert Bazárig.

Szerencsére találkoztunk a sofőrünkkel, aki épp a Várkert Bazártól nem mesze parkolt le. Mindenki kipihente magát, majd két perces séta következett a helyszínig. Belépésünkkor kedvesen fogadtak és név szerint mindenkit regisztráltak. Majd mentünk és elfoglaltuk helyünket a nagy teremben. Eredetileg a negyedik sorba szólt a jegyünk, de mivel voltak hiányos helyek, így feltölthettük azokat. A divatbemutató fantasztikus volt, szép ruhákkal, csinos modellekkel és jó zenével. Sajnos csak 15 percig tartotta műsorszám. Amikor vége lett, módunkba állt fényképet készíteni a Romani Design vezetőjével, Varga Erikával, akinek köszönhettük az ingyenes rendezvényt. A helyszínen olyan közismert személyek is megfordultak, mint Epres Panni modell, vagy Kemény Zsófi slemmer, költő.

Mivel mindenki nagyon elfáradt a kirándulás alatt fáradtan, de boldogan élményekkel telve ült be az iskolai kisbuszba. Természetesen megbeszéltük a látottakat, mindenki elmondhatta véleményét, tapasztalatát az útról. Jó volt látni, hogy a félévvel korábbi szakmai kirándulásunkhoz képest mennyit fejlődtek a diákok kommunikációban, szakmaiasságban, egymás elfogadása területén. Este 8 órára értünk aztán az egri Buszpályaudvarra, ahonnét még a többség tovább utazott. Még az este folyamán megkaptam a legtöbb fotót a gyerekektől és a közös Messenger csoportba is feltöltöttük a képeket. Így mindenki válogathatott, le tudta menteni a kedvenc fotóit. Természetesen a Bornemissza Női Szabó Facebook csoport háttérképe is az egyik közös fotónk lett.

Hogy mennyire érezték jól magukat a diákok?- legyen elég egy Facebook kommentet kiemelnem:

„Szerintem mondhatjuk azt, hogy az év legjobb napja volt”

Szekeres Loretta Valentina 3/11/D tanuló

Azt gondolom, tanárként ennél nagyobb öröm nem érhet, minthogy diákjaimnak egy jó, emlékezetes szakmai napot szereztem Magyarország fővárosában. Az eltervezett oktatási céljaim mind megvalósultak az út folyamán, így pedagógusként is egy kellemes, szép, szakmailag tartalmas emlékkel gazdagodtam én is.

Balog Andrea könnyűipari szakmai tanár

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva