Erasmus+ játék

Download (PDF, 206KB)

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Kollégiumi farsang

2020. február 18-án este rendeztük meg kollégiumunk idei farsangi mulatságát.

A rendezvényt a jelmezverseny résztvevőinek bevonulásával kezdtük. Az 5 tagú, diákokból és tanárokból álló zsűri a jelmezesek bevonulása és zenés produkciója után félrevonult, hogy eldöntse , mely 3 jelmez kerül a dobogóra.

A tombolasorsolás ideje alatt a tanulók szavazócédulán nevezték meg a számukra leginkább tetsző jelmezt, így első 3 helyezettet, közönségdíjat és legjobb csoportos jelmez díjat hirdettünk a rendezvény végén.

Legnagyobb sikert a KOVÁCSKATIK nevű duó (Piroska Dávid és Lázár Sándor) és a 6-os csoport tagjai aratták, akik a Ginop pályázat által támogatott összegből vásárolt eszközöket felhasználva takarító brigádnak öltöztek.

A nyereményként kapott társasjátékokat örömmel vették birtokba , és próbálták ki a kollégisták a rendezvényt követően.

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Kollégiumok közötti történelem vetélkedő

2020. Január 30-án került sor a város kollégiumai közötti történelem vetélkedőre, melyet a mi kollégiumunk rendezett.

A verseny témája: II. Rákóczi Ferenc és kora volt. A tanulók változatos feladatokat oldottak meg, alaposan felkészültek a nehéz témából. A jó hangulatú vetélkedőn az első helyezett a Gárdonyi Géza Leánykollégium, a második helyezett a Neumann János Kollégium, míg a harmadik helyen a Szilágyi Erzsébet Kollégium csapata végzett. A negyedik helyezett a Szent József Kollégium, az ötödik az Andrássy György Kollégium csapata lett. A Bornemissza Kollégium csapatának tagjai: Papp Boglárka 10/A, Marek Katalin 9/F és Fényes Tibor Tiborovics 14/A  osztályos tanulók a hatodik helyen végeztek. Az első három helyezett csapat mindegyike értékes könyvet vehetett át a zsűri elnökétől, Dr Bartók Béla egyetemi docenstől. A többi résztvevő emléklapot kapott.

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Szakmai kirándulás az egri Gárdonyi Géza Színházban

2020. január 28-án a felnőttoktatásban résztvevő női szabó tanulók ellátogattak városunk  színházának varrodájába és jelmeztárába.

Szakmai vezetés keretén belül a tanulók bepillantást nyerhettek a színházi varroda működésébe. Vezetőnk részletes tájékoztatást adott a színház berkein belül működő szakmai folyamatokba. Elmondta hogyan működik csapatmunkában a jelmeztervező, a főszabász valamint a varrónők. Milyen beleszólási joga van a színészeknek, táncosoknak valamint a rendezőnek a ruhák kinézetébe. Milyen együttdolgozni külföldi anyanyelvű, magyarul nem tudó tervezőművésszel.

Részletesen elmondta hogyan szerzik be különféle helyekről az alapanyagokat, kellékeket. Melyek azok a szakmai területek, melyeket átadnak más kivitelezőknek. A divatrajzok inspirációira is külön kitért, és több tervező skicceit is megmutatta számunkra. Megtudtuk, sok esetben elég egy fő alapszabásmintával dolgozni és azt alakítani előadásonként. A különféle merevítők fajtáival is sikerült megismerkednünk.

A női és a férfi szabászati-varrodai részt elhagyva az intézményben éppen futó János vitéz előadás alatt a színház titkos hátsó járatain keresztül megérkeztünk a jelmeztárba. Elképesztő mennyiségű, különleges kidolgozású, több korszakot felölelő ruhakínálattal találkoztunk. A boáktól a kalapokon át a különféle fehérneműkig széles kínálat fogadott minket. Szakmai vezetőnk elmondta, sok esetben a színházszerető egri lakosok is ajánlanak fel ruhadarabokat az intézmény számára, melyeket később egy-egy előadáson látnak viszont a látogatók újra.

Végezetül a színház saját kialakítású mosodájába is ellátogattunk ahol több mosógép, szárítógép és vasaló szolgája ki a színészek komfortérzetét, hogy minden alkalommal kényelmes, tiszta jelmezbe bújhassanak az előadások alatt.  Éppen amikor távozóban voltunk egy pillanatra benézhettünk még a színészek öltözőjébe is, és voltunk olyan szerencsések, hogy színpad mögött is találkozhattunk a színház jeles képviselőivel éppen „szerepükből kilépve”.

Tanulóimmal megállapítottuk, hogy a ruhaipari terület ezen különleges ágának megismerése által a szépség és a minőség mögött rengeteg szakértelem, alázat és  elhivatottság tudat rejlik. Úgy gondolom, a csoport tagjai mind kellemes, tartalmas gondolatokkal, érzésekkel zárták a látogatást.

Köszönettel tartozunk az egri Gárdonyi Géza Színház igazgatójának, Blaskó Balázsnak, hogy a színházi szezon közepén engedélyezte műhelylátogatásainkat, valamint szakmai kísérőinknek, akik minden feltett kérdésünkre készségesen és kielégítően válaszoltak.

Balog Andrea, könnyűipari mérnöktanár

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Legújabb Erasmus+ nyertes pályázat: Fejlődjünk!

Az ERASMUS+ KA1 Köznevelési munkatársak mobilitása projektünk a tavaszi eredményhirdetéskor tartaléklistás pályázatként szerepelt a listában, azonban októberben kaptuk az örömteli hírt: tartaléklistásból nyertes pályázattá vált a Fejlődjünk! projektünk. Ennek a pályázatnak a keretein belül lehetőség nyílik 5 kollégának külföldi tanulmányi továbbképzésen részt venni, mely kurzusok a következők:

  • Korai iskolaelhagyás csökkentését célzó tréning (Stop! Qualitative classroom management and innovative strategies to fight against early school leaving)
  • Módszertani kurzusok (Active Methodology for theachers of English, Project Based Learning)
  • Általános angol és német nyelvi kurzus szakmai elméleti tárgyat tanító kollégák számára (Fluency and English Language Development for Educational Staff, Intensiv Deutschkurs und CLIL für Lehrer)

Célunk a korai iskolaelhagyás visszaszorítása, a tanulók motivációjának erősítése, a gyengébb képességű tanulók számára is sikerélmény biztosítása, jobb iskolai légkör teremtése. Új oktatási és nevelési módszerek elsajátítása, adaptálása oktatásunkba.

 

Kökényné Czeglédi Veronika, Várhelyi István

projektkoordinátor

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Irány a nagyvilág!

Iskolánk tanulói közül 12 fő (autószerelő, autóelektronikai műszerész, hegesztő tanuló) az Erasmus+ Szakképzési tanulók mobilitása pályázat keretében 2019. december 13-án fejezte be 6 hetes külföldi gyakorlatát Milánóban. Kökényné Czeglédi Veronika tanárnővel december 14- én indultak haza és több mint 13 óra buszozás után érkeztek meg.

A kint tartózkodásuk alatt 5 különböző céghez voltak beosztva gyakorlatra. Minden nap részt vettek a műhelyek munkáiban, gumikat cseréltek, fékeket javítottak, olajat cseréltek, kötelező átvizsgálásokat végeztek, hegesztettek. Megismerték az olasz munkatempót, a munkához való alkalmazkodásukat és hozzáállásukat és nagyon sok tapasztalatot szereztek a munka világában. A cégek minden tanuló szakmai tudásával és motiváltságával meg voltak elégedve. Amit még gyakorolniuk kell az az idegen nyelvi kommunikáció.

Az apartman ház, ahol laktak 15 percre volt Milánó belvárosától, így hétvégenként könnyen eljutottak a belvárosba, ahol megtekintették a Milánói dómot, a Galleria Vittorio Emanuele II, Leonardo szobrát, a Scalat, a Castello Sforzesco-t. Megismerkedtek az olasz kultúrával, gasztronómiával, ellátogattak a helyi piacra, ahol megkóstolták a specialitásokat, pizzákat, zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat.

Jártak múzeumokban és motorkiállításon is. A tanulók elsősorban az érdeklődésüknek megfelelően a Ferrari Múzeumba, az Alfa Romeo Múzeumba voltak, ahol olyan járműveket láttak, amelyek már nem illetve még nem vagy elvétve láthatók az utakon.

Úgy gondolom, hogy nagyon sok tapasztalattal és élménnyel tértek haza.

Kökényné Czeglédi Veronika

projektkoordinátor

 

Let’s go to world!

12 of our school students (car mechanic, car electronics mechanic, welding student) completed their 6-week internship abroad in Milan on December 13, as part of Erasmus + VET Mobility. They travelled home with their teacher Veronika Kökényné Czeglédi on December 14 and arrived after 13- hour travelling by bus.

During their staying, they were assigned to 5 different companies for practice. They took part in workshops every day, changed tires, repaired brakes, changed oil, did mandatory inspections… They learned about the pace of work in Italy, their adaptability and attitude to work, and gained a great deal of experience in car repairing. The companies were satisfied with the professional knowledge and motivation of each student. What they still need to practice is foreign language communication.

The apartment house, where they lived was 15 minutes from downtown Milan and it was easy to get to the downtown at weekends. They visited Duomo di Milano, Galleria Vittorio Emanuele II, the statue of Leonardo, Teatro alla Scala, Castello Sforzesco… They also visited the local market where they tasted specialties, pizzas, vegetables, fruit, cheese…

They were in museums and motor shows. The students were primarily interested in the Ferrari Museum, the Alfa Romeo Museum, where they saw vehicles that were no longer or not yet visible on the road.

I think they came back home with a lot of experiences.

Veronika Kökényné Czeglédi

project coordinator

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Karácsonyi ünnep és nyugdíjas találkozó – 2019. december 18.

A karácsonyvárás idején mindig hagyomány volt iskolánkban az ünnep, amikor egy kicsit megállhatunk, egy kicsit kitárhatjuk szívünket a szeretetnek.

Ezt az alkalmat kapcsoltuk össze 2016-ban először a nyugdíjasainkkal való találkozóval, és ezt a hagyományt folytattuk az idén is.

Uzelman Tamás igazgató úr köszöntötte a megjelenteket.

Utána ünnepi műsor következett diákszínjátszóink előadásában, összeállította Herkules Helga tanárnő.

Ezt követően elköszöntünk azoktól a kollégáktól, akik ebben az évben fejezték be aktív pályafutásukat és kezdhették meg a nyugalmasabb nyugdíjas éveket. Pergéné Mankovics Anikó, általános igazgatóhelyettes idézte Wass Albert gondolatait:

“Minden embernek kell, legyen egy feladata ebben az életben – kötelességen belül, vagy azon felül is talán -, mert különben nem lenne értelme annak, hogy él. Az emberi világ több kell, legyen, mint egy bonyolult szerkezetű gép, melyben minden ember egy fogaskerék szerepét tölti be… Minden embernek kell, legyen egy feladata, egy titkos küldetése, mely Istentől való. ” Nyugdíjba vonultak: BANDSTÄDTERNÉ MOLNÁR ÉVA, GÁL JÓZSEFNÉ, HAJDÚ PÁLNÉ, PALÁNCZ PÉTERNÉ, BÓDI ISTVÁN, FARKAS LÁSZLÓ, HORVÁTH ISTVÁN, TÓTH PÉTER, ZSÁKAI ISTVÁN.

A karácsony, mint egy örök visszatérő jelzi és tanítja az embernek, hogy van valami, amire mindig oda kell figyelnie, mindig szem előtt kell tartani, hogy valójában az nem minden, ha az ember egy gyönyörűszép, zöld fenyőfát feldíszíthet, – hanem az a fontos, hogy megérezze a másik ember lelkéből áradó szeretetet. Ennek jegyében kívánok én is megbékélést, áldott, békés ünnepeket. Pergéné Mankovics Anikó

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Szalagavató 2019. december 13.

Méltóképpen ünnepelte iskolánk a végzős tanulók szalagtűző eseményét, ahogy Uzelman Tamás, igazgató úr megfogalmazta, ez az egyik legjelentősebb esemény iskolánk életében.

Elsőként Lólé Máté 3/11/A osztályos tanuló mondott ünnepi beszédet:

Ünnepelni gyűltünk ma össze. A szalagavató a ballagás előtt a legfontosabb esemény a végzős diákok számára.

A hamarosan feltűzendő szalag sok jelentést hordoz. Jelenti azt, hogy a nem sokára vizsgával zárjuk tanulmányainkat. Jelenti továbbá azt is, hogy számunkra véget érnek a diákévek, saját döntéseket kell hoznunk a sorsukról.

A szalagot, amelyet osztályfőnökünk nem sokára feltűz, az elmúlt évek emlékeként is értékeljük, mert örök időkre összeköt bennünket osztályunkkal és iskolánkkal, a Bornemisszával. Ebben az iskolában jutottunk el életünk egy jelentős eseményéhez.

Bízom abban, lesz elég kitartásunk ahhoz, hogy elérjük céljainkat. Reméljük, hogy szüleink és tanáraink majd büszkék lehetnek ránk. Tudjuk, hogy az ő szeretetük és támogatásuk nélkül nem juthattunk volna el idáig. Ez a nap legyen az ünneplésé.

A végzős osztályok műsorai után az osztályfőnökök feltűzték a szalaggal kiegészített gombokat.

A 12.A gépész és közlekedés tagozatos szakgimnáziumi osztály

Szalagot tűz Hevesi Mária osztályfőnök

A 3/11/ A  gépi forgácsoló osztály

Szalagot tűz Horváth Anna  osztályfőnök

3/11/B központi fűtés szerelő, kőműves és asztalos osztály

Szalagot tűz Takács Tibor osztályfőnök

3/11/D karosszérialakatos, női szabó és villanyszerelő osztály

Szalagot tűz Szolári Zsuzsanna  osztályfőnök

3/11/E  épületszerkezet lakatos, festő,mázoló, tapétázó és hegesztő osztály

Szalagot tűz Antalné Molnár Bianka osztályfőnök

KK13/E  esti tagozatos  osztály

Szalagot tűz Győr Gabriella osztályfőnök

Ezután a végzős osztályok tanulói feltűzték a szalagot intézményünk vezetőinek: Uzelman Tamás, igazgatónak, Pergéné Mankovics Anikó, általános igazgatóhelyettesnek Bózsóné Szabó Ágnes, szakmai igazgatóhelyettesnek, Elek Ilona, kollégiumvezetőnek, Hajdú Zsolt, gyakorlatioktatás-vezetőnek, Korpás Róbert, műszaki vezetőnek és Nagy Norbertnek, az Egri Szakképzési Centrum tanügyi szakmai vezetőjének, aki Tóth Zsolt, főigazgatót képviselte.

Uzelman Tamás tagintézmény-vezető úr köszöntője zárta az ünnepséget, amit vacsora követett.

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Erasmus+ „Úton egy jobb iskola felé”

2019. november 27-én az „Úton egy jobb iskola felé” című Erasmus+ KA1 Köznevelési munkatársak mobilitása projektünk tapasztalatait osztottuk meg az Egri Szakképzési Centrum tagintézményeinek kollégáival. A Bornemisszából 7 pedagógus kolléga vett részt külföldi továbbképzésen 2019-ben. Ezen a rendezvényen pedig lehetőségük volt a pályázatban résztvevő kollégáknak röviden bemutatni nem csak az élményeiket, hanem a kurzusokon megtanult új módszerek hasznosíthatóságát is az iskolai munkájukban.

Az Erasmus+ projektben résztvevő kollégák:

Barta Bernadett, iskolapszichológus: Neuroeducation and Coaching, Görögország

Hevesi Mária, magyar szakos tanár: Team building for school: play and fun building educators communities, Spanyolország

Jászberényiné Kovács Katalin, történelem-földrajz szakos tanár: Structured Educational Visit to Schools/Institutes & Training Seminar in Iceland, Izland

Kovács Ilona, történelem szakos könyvtáros tanár: Conflict Management, Emotional Intelligence and Bullying Prevention, Spanyolország

Tóthné Antal Violetta, matematika-rajz szakos tanár: Smart Education Resources: Adopting Mobile Devices and Adapting Strategies, Portugália

Várhelyi István, matematika-német szakos tanár: Inclusive Education: Tackling with Classroom Diversity and Early School Leaving, Görögország

Zeleiné Hidvégi Katalin, történelem szakos tanár és fejlesztőpedagógus: Social Media in the Classroom, Olaszország.

 

Barta Bernadett, projektkoordinátor

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Erasmus+ műhelymunka

Várhelyi István Az Erasmus+ program KA1 mobilitási projektek keretében továbbképzésen vett részt Görögországban, Pireusban, 2019.július 15-19-ig.
A továbbképzés címe: “INCLUSIVE EDUCATION: Tackling with classroom diversity and early school leaving”,  témája elsősorban a korai iskolaelhagyók számának csökkentése, emellett a tanulási nehézségekkel küzdő tanulókkal való foglalkozás módszerei, motiválás, tehetséggondozás voltak.
2019. november 14-én workshopot tartott az ESzC Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában kollégáinak a korai iskolaelhagyás csökkentésének lehetőségeiről az iskolában.

Barta Bernadett, projektkoordinátor

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva