Fair Play Kupa 2019

FAIR PLAY CUP

2019. október 17-én a Fair Play Kupa labdarúgó torna első fordulóján vettünk részt. Három csapattal indultunk a megmérettetésen. A játékosok a 2/10/C, 10.A, 11. A, 3/11/A és a 2/10/D osztályok tanulói voltak. Gyerekeink nagy örömmel, lelkesedéssel és kemény küzdelemben versenyeztek.

A sorsolás szerint csak a csoportelsők juthatnak tovább a négyes döntőbe, ezért a tél folyamán készülünk a tavaszi második fordulóra.

Antalné Molnár Bianka és Juhász Gyula, testnevelők

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Erasmus+ bemutató óra

Zeleiné Hidvégi Katalin, történelem szakos kollégánk tartott bemutató órát 2019. november 5-én iskolánkban. A 2/10/B osztállyal dolgozták fel “Az emberi jogok”című tananyagot. A kolléganő beépítette az órájába a nyáron szerzett ismereteket, melyet az ERASMUS+ pályázat keretében Firenzében ismerhetett meg, “Social Media” tárgykörben. A tanulók igen aktívan vettek részt az órán, több emberjogi problémát és morális kérdést is felvetettek, megbeszéltek. Iskolánkból 7 pedagógus kolléga vett részt a bemutató órán.

Barta Bernadett, projektkoordinátor

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Pályaorientációs nap az Egri Balassi Bálint Általános Iskolában

2019. november 8-án pályaorientációs napot tartottak az Egri Balassi Bálint Általános Iskolában, amelyen a Bornemissza is képviseltette magát. Szakmáinkhoz kapcsolódó játékokkal készültünk erre az alkalomra, így az általános iskolásoknak lehetőségük volt bepillantani a villanyszerelés rejtelmeibe, fák és faanyagok felismerésébe. A gépészet területén is kipróbálhatták magukat, illetve az autószerelő szimulátort is nagy lelkesedéssel használták. Emellett memóriajáték várta az érdeklődőket híres épületek képeivel, Jenga tornyot építhettek, illetve kavicsokkal amőbázhattak is a diákok.

Egy nagyon mozgalmas délelőttöt töltöttünk a Balassiban és reméljük, hogy sikerült szórakoztató programot nyújtani és hasznos ismereteket átadni a fiataloknak.

 

Bózsóné Szabó Ágnes

szakmai igazgatóhelyettes

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Bornemissza-hét

Helyszín: Egri SZC Bornemissza Gergely Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma és az egri vár.

Program október 21-25 között: az egri vár felkeresése, séta, játékos feladatok megoldása: Várfelfedező feladatokat oldottak meg a tanulók, miközben megismerték a nevezetes helyszíneket.

A tanulók múzeumpedagógiai szolgáltatások igénybevételével megismerték Bornemisszát és korát. A 9-10. évfolyam tanulói a GINOP-6.2.3-17-2017-00010 „Heves megye új HIDja az iskolai szakképzési lemorzsolódás ellen”pályázat finanszírozásával vették igénybe az egri vár szolgáltatásait: „Ebben a várban van most a maradék ország sorsa” Stratégiai társasjátékon vehettek részt a 9. évfolyam tanulói, a 10. évfolyam a „Nem írom pennával, fekete tintával, de szablyám élivel…”, élet a törökkori Magyar Királyságban című programon vettek részt.

A cél: a komplex gondolkodásmód fejlesztése volt.

Október 25. 8 órától: Várjáték, gólyaavatás, majd Takács Tibor kollégánk PPT-s előadása hangzott el, utána Kürti Péter fegyverbemutatója: vitézek élete a XVI. században.

A tanulók nagyon élvezték a bemutatót.

Mit jelent a gólyaavatás? Uzelman Tamás, igazgató úrtól megkapták az osztályfőnökök és a tanulók képviselői a Bornemissza-kitűzőt iskolánk logójával, nevével.

VÁRJÁTÉK: az irodalmi színpad hagyományos műsora, amelyben megelevenedik az egri vár és hőseinek története: rendezte Herkules Helga kolléganő.

Október 25. 13. óra a Kátai Galéria megnyitója zárta az ünnepi eseménysort, címe: A múltat tiszteld, s a jelent vele kösd a jövőhöz.

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Erasmus Gergő – Irány a nagyvilág!

Hihetetlenül szerencsés vagyok, már megint utazom J . 1 hete értem haza az Erasmus+ Iskolai, óvodai stratégiai partnerségek pályázat keretében megrendezett eseményről, Léváról, most pedig az Erasmus+ Szakképzési tanulók mobilitása keretében indulok útnak.  Ezúttal dél felé vettem az irányt és Milánóba kísérek el egy szuper kis csapatot Kökényné Czeglédi  Veronika tanárnővel. 12 fő (autószerelő, autóelektronikai műszerész, hegesztő tanuló) kezdi meg hétfőn 6 hetes szakmai  gyakorlatát. Amint látjátok a képeken, este indultunk útnak és több, mint 14 óra buszozás után érkeztünk meg Milánóba, ahol szakadó eső fogadott bennünket. Ez azonban nem szegte kedvünket, elfoglaltuk a szállásunkat, közösen megvacsoráztunk és kíváncsian várjuk a hétfői munkakezdést.

Erasmus Gergő

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Erasmus Gergő 1. nap Léván

Sziasztok! A mai nap nagyon eseménydús volt. Kora reggel ellátogattunk a Városházára, majd az egész napot a lévai iskolában töltöttük, ahol bemutattuk a prezentációnkat, fát ültettünk, workshopon vettünk részt. A napot egy sérült emberekkel foglalkozó centrumban zártuk, ahol az ott élő emberekkel együtt alkottunk nagyon szép dísztárgyakat. Egyszóval szuper volt ez a nap!

Erasmus Gergő

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Erasmus Gergő – Indulás Lévára

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Szakközépiskolák figyelem! Versenyfelhívás! SZÉPKIEJTÉSI VERSENY

Szakközépiskolák figyelem! Versenyfelhívás!

 

AZ EGRI SZC BORNEMISSZA GERGELY SZAKGIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA

IDEGEN NYELVI ANGOL ÉS NÉMET SZÉPKIEJTÉSI VERSENYT HIRDET.

 Várjuk olyan iskolák jelentkezését, ahol szakmunkásképzés is folyik. Így szeretnénk lehetőséget biztosítani olyan tanulók nyelvi megmérettetésére is, akiknek eddig nem volt erre lehetősége.

Célkitűzésünk, hogy a jövő szakmunkásai is legalább alap szinten beszéljenek egy idegen nyelvet. Reményeink szerint egy ilyen verseny kellő motivációt jelent a diákok számára az angol és német nyelvi fejlődésükhöz.

Részvételi feltételek:

• Bármely 9, 10 vagy 11. évfolyamon, a szakképzésben tanuló diák részt vehet a versenyen, ha egyik szülő sem anyanyelvű és nem élt egy hónapnál hosszabb ideig angol vagy német nyelvterületen.

• Nyelvenként és évfolyamonként 2-2 fő nevezhet (iskolánként 8 fő).

• A jelentkezési laphoz, kérjük, mellékeljék a versenyző saját, hozott szövegét.

(Kategóriánként egy- egy tartalék diák felkészítését célszerűnek tartjuk.)

 

A verseny lebonyolítása:

1.  2019/2020-as tanév novemberéig javasoljuk az iskolai fordulók lebonyolítását.

2.  A nevezési határidő 2019. november 15.

3.  A versenyt 2019. november 29-én, pénteken 9 órai kezdettel rendezzük.

Zsűritagok: nyelvtanárok, vizsgáztatók, anyanyelvűek

 

Helyszín: Egri SzC Bornemissza Gergely Szakközépiskolája, Szakgimnáziuma és Kollégiuma – Eger, Kertész u. 128.

 

I. forduló: a hozott szöveg felolvasása helyes kiejtéssel és hanglejtéssel.

Az esélyegyenlőség érdekében kérjük, hogy a szöveg terjedelme ne haladja meg a 15 gépelt sort. Nehézségi foka 9. évfolyamon az A1, 10-11. évfolyamon pedig az A2 szintnek feleljen meg.

II. forduló: egy ismeretlen (kapott) szöveg kifejező felolvasása.

Értékelés, eredményhirdetés, díjkiosztás:

Az minden évfolyamon az első három helyezett értékes jutalomban részesül. Kisszámú jelentkező esetén helyezéseket az összes megjelent versenyző közül választja ki a zsűri.

 

A verseny eredményéről honlapunkon (www.bgeger.hu) fogunk tájékoztatást adni.

Ha felkeltette érdeklődését a tervezett program, kérem, jelezzen vissza iskolánknak

2019. november 15-ig a következő elérhetőségek bármelyikén:

 Levelezési cím:

Egri Szakképzési Centrum Bornemissza Gergely Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma

Nyelvi Munkaközösség

3300 Eger, Kertész út 128.

 

E-mail: szepkiejtesi.verseny@bgeger.hu

 

Együttműködésüket köszönjük! Szeretettel várunk minden érdeklődő diákot és kollégát!

Eger, 2019. október 14.

 

ESZC Bornemissza Gergely Szakközép-, Szakiskola és Kollégium

Idegen nyelvi munkaközössége

Jelentkezési lap letöltése:

Download (PDF, 187KB)

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Erasmus+ bemutató óra

Kovács Ilona könyvtáros tanár kolléganőnk  2019. július 29. és augusztus 3. között  szakmai  továbbképzésen vett részt  Barcelonában, Erasmus + pályázat keretében. A kurzus címe „Conflict Management, emotional intelligence and bullying prevention”. Ennek a képzésnek a tapasztalataira építve tartott bemutató órát Érzelmi intelligenciáról a középiskolában címmel az érdeklődő kollégák részére 2019. október 24-én iskolánkban. A program délután workshop-pal folytatódott, ahol alkalmuk nyílt a résztvevőknek a tapasztalatcserére.

Barta Bernadett, koordinátor

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Méltó ünnepség az 56-os forradalom emlékére

Tisztelet a hősöknek!

Ünnepi beszédet mondott: Kovács Ilona tanárnő, ebből idézzük az alábbi gondolatokat: 63 évvel ezelőtt Márai Sándor szavaival élve:

„Meghasadt az égbolt, mert egy nép azt mondta elég volt!”

Október 23-a a Magyar Forradalom és Szabadságharc emlékünnepe. De! Nem csak magyar, hanem világtörténelmi jelentőségű is! Szintén Márai Sándor írta „Mennyből az angyal” című versében:

„Nem érti ezt az a sok ember,

Mi áradt itt meg, mint a tenger?

Miért remegnek világrendek?

Egy nép kiáltott. Aztán csend lett.”

Az 1956-os forradalom nem pusztán egy fejezet a történelemkönyvben, hanem történelmünk azon eseménye, amikor szinte az egész ország egy emberként lépett fel egy közös ügyért, a sztálinista diktatúra elsöpréséért, a szovjet megszálló csapatok kivonulásáért. „Ruszkik haza!”zengett országszerte.    Együtt dobbant az ország szíve 63 évvel ezelőtt, mert az elkeseredett nép úgy gondolta, most van itt az idő a változtatásra…. Fekete István író írta: „Itt nem voltak altábornagyok, itt nem volt stratégia és taktika, itt csak halálba menő tizennégy-húszéves gyerekek voltak, lányok is, akik betelvén egy istentelenség szörnyű ürességével, a jelszavak csatornalevesével, a hazugság emészthetetlen maszlagával, és nekimentek felborítani a hegyet, megfordítani a történelmet, eszméletlen céltudatossággal élni vagy meghalni. És felborították a hegyet, és megfordították a történelmet, és győztesen élve maradtak.” „Egy nép kiáltott. Aztán csend lett!” írta a költő, Márai Sándor. 1956.október 23-a a magyarság egyik legnagyobb és legbátrabb szabadságharcaként írta be magát a világtörténelembe. Mit akart a legkisebbtől a legnagyobbig minden résztvevő magyar? Nagy Imre, Maléter Pál, Mindszenty József, Pongrátz Gergely, Bibó István mind ugyanazt akarták, és mind ugyanazért hozták meg a maguk áldozatát. Szabad és független Magyarországot, ahol nincs elnyomás, és hazugság. … Ahol lehetősége van arra, hogy önmaga és gyermekei számára megteremtse a jobb élet lehetőségét. Ezért adták életüket annyian. Rájuk emlékezünk ma. Akikről beszélni sem lehetett évtizedekig. Még a szavakat is börtönbe zárták. Ma már emlékezhetünk. Nem csak lehetőségünk, hanem kötelességünk: emlékezzünk a hősiességre, a bátorságra, a hűségre, a példamutatásra. Hajtsunk fejet 1956 hősei előtt!

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva