Szakmák éjszakája 2019

SZAKMÁK ÉJSZAKÁJA

 

2019. április 12-én, pénteken került megrendezésre immár negyedik alkalommal a Szakmák Éjszakája, melynek célja a szakmák népszerűsítése volt. Péntek délelőtt az Egri Arany János Általános Iskola, Szakiskola és Kollégium tanulói látogattak el hozzánk, akik rendhagyó technikaórákon vettek részt. 18-22 óráig a tornateremben, gépi forgácsoló kabinetben, ZF tanműhelyben és az Autós Tanszervizben fogadtuk az érdeklődőket, akik között szinte minden korosztály képviseltette magát. A résztvevők divatbemutatót láthattak, a GINOP gyakornoki programról, Erasmus+ pályázatok kínálta lehetőségekről tájékozódhattak, födémzsalu rendszerrel, építőipari kisgépekkel ismerkedhettek, képkeretet készíthettek, kézműveskedhettek, hegeszthettek, forgácsolhattak, forraszthattak, varrhattak, elektromos árammal kísérletezhettek és még számos izgalmas tevékenységben próbálhatták ki magukat. Autóbusz-, hegesztő- és járműfényező-szimulátor várta az érdeklődőket. Népszerű program volt az RC autóverseny, kerékcsere, autószerelő szoftver, karosszériajavítás is. A rendezvény színvonalát partnerszervezeteink emelték cégbemutatóval, eszközbemutatóval, tájékoztatókkal: Akzo Nobel, Aventics Hungary Kft az Emerson csoport tagja, D-Zs Autó Kft., ÉMÁSZ, Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ, Learn Virtual Europe Kft. Nagyfény Bt., Sanatmetal Kft, schoen+sandt Hungary Kft,  QUALITY CAR REPAIR KFT., ZF Hungária Kft., a D-Zs Autó Kft., Nagyfény Bt., valamint a Heves Megyei

 Bózsóné Szabó Ágnes
szakmai igazgatóhelyettes

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Szakmák éjszakája 2019 programok

Download (PDF, 609KB)

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Farsang Kupa

Farsangi foci-torna – március 28.

 Farsangi foci-tornán vettünk részt az Egri Szakképzési Centrum Kereskedelmi, Mezőgazdasági és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában március 28-án. Résztvevők: Német Pál,  Malacsik Martin,  Radics Alex,  Zolnai Viktor, Suha Richárd, Szabó Martin, Gógh Balázs. Eredményeink alapján elmondhatjuk: a részvétel volt a fontos.

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Fair Play Cup 2019

FAIR PLAY CUP

2019. március 28-án kétfordulós labdarúgó tornán vettünk részt az őszi fordulós csapattal( 3/11/A, 10.A és 1/9/D két tanulója). Gyerekeink nagy örömmel, lelkesedéssel és kemény küzdelemben versenyeztek, csoport másodikként végzett mind a két csapatunk.

A sorsolás szerint csak az elsők juthattak tovább a négyes döntőbe. Tapasztalatszerzésnek nagyon hasznos volt a részvétel, jövőre remélhetőleg sikerül majd feljebb jutniuk.

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

ERASMUS+ játék nyertesei

Download (PDF, 201KB)

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Kiállítás a Kátai Galériában – Nagy Zita: Vonalvég

Részlet Teleki Klári művészetpártoló megnyitó gondolataiból

Az iskola vezetésének kedves meghívását elfogadva, ismét nagy örömmel jöttünk a Kátai Mihály Galériába. Fontos helyszínnek és jól működő galériának tartom ezt a helyet, a városban egyre kevesebb a kiállítási lehetőség…ez a Galéria a maga csöndességében oly méltóságteljesen, Kátai Mihály nagy festőnk szellemiségét megidézve fogadja a város alkotóit,  …és mindemellett nagyon fontos szerepet tölt be az iskola és a diákok életében is…

Nagy Zita alkotói tevékenysége összetett és sokrétű, munkáiban az irodalom és a képzőművészet szorosan összekapcsolódik. Stílusát: őszinte letisztultság, dinamizmus, energikus ritmusosság jellemzi, színvilága merész, fiatalos lendülettel, életerővel vannak teli képei. Festőstílusa két fő irányvonalat képvisel; egyes képeken az erőteljes kontúrhasználat emeli ki a motívumok szimbolikai jelentősét. Más esetekben viszont az akciófestészetet alkalmazza, az úgynevezett dripping (csorgatásos-csöpögtetéses) technikát.

Selyemfestéseknél a tiszta színes árnyalatok egymásba simuló táncát szereti. Legszívesebben a népi motívumokat vagy Egerre jellemző jelképeket, de a számára vonzó víz-témát is szívesen hívja életre.

Megtekinthető hétköznapokon 16 óráig, bejelentkezés:70/400 2834

 

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

03. 14. Diák π –nap: fókuszban a természettudományok

2019.03.14-én iskolánkban másodszor került megrendezésre a PÍ-projektnap, ami karöltve a diáknappal remek tanórán kívüli időtöltést kínált tanulóinknak. A kezdő évfolyamos osztályok két rendkívül látványos, interaktív előadáson vehettek részt a nap elején, melyeken varázslatos fizikai kísérleteket tanulmányozhattak illetve belekóstolhattak a tűzijáték készítés rejtelmeibe, kockázataiba is.

Zoller Gábor tanár úr ebben az évben is két 45 perces előadásban bűvölte el tanulóinkat.

Kísérletei során hidro- és termodinamikai folyamatok hőmérséklettől való függését demonstrálta folyékony nitrogén felhasználásával. Az előadás sikeréhez a végén átélt „robbantás” is hozzájárult.

Luterán György pirotechnikus idén is „hagyományos” eszközökkel szemléltette a nagy sebességű égést.

Előbb elméletben ismertette meg tanulóinkkal a pirotechnikai eszközök előállításának folyamatát és azok balesetmentes használatának lehetséges módozatait, majd többféle töltet elműködtetésével okozott „kirobbanó” sikert. A Gyermekjóléti Központtól érkezett két előadó, akik fogyatékossággal élőkkel foglalkoznak. Az előadásuk célja az volt, hogy közelebb hozzák diákjainkhoz a fogyatékossággal élők mindennapjait, problémáit. Prevenciós céllal kértünk olyan előadót, aki a büntetésvégrehajtás témában reális képet adott a fiataloknak a börtönökben zajló életről. A tanulók időnként döbbenten hallgatták az előadót.

Mindezeket követően a fiatalok egy vetélkedő forgatagba vetették bele magukat. Az osztályfőnökök irányításával osztályok közötti vetélkedő zajlott, melyen minden tanuló megtalálhatta azt a feladatot, ami számára érdekes volt, és amiben sikerrel kipróbálhatta magát. Társaik buzdítása közben voltak, akik idegen nyelv tudásukat csillogtatták, sokan fizikai ügyességet, állóképességet igénylő akadályokat küzdöttek le, még mások szellemes, kreativitást igénylő rejtvényeket fejtettek meg.

A sikeres kivitelezés érdekében előre kellett készülni a következő feladatokra:

-        Piroska és a farkas  – A klasszikus mese új formában

-        Pilinszky versek megzenésítve – Mi kibírjuk ezt is!

-        Piszkos trükkök – Kockázat nélkül nincs üzlet!

-        Pizzasütő verseny – Finomat falhattok!

-        Pilledni tilos! – Kötélhúzásra kötelezzük!

-        Pifutó – Bírd a strapát!

 

A nap végén az osztályok izgatottan latolgatták esélyeiket a győzelemre, bízva abban, hogy a riválisokat legyőzve, jobb eredményeket értek el, mint a többiek. Jóleső fáradtsággal és sok-sok élménnyel indultak haza, a hosszú hétvégére.

A projektnap szervezésében és lebonyolításában (segítőként) a diákönkormányzat tagjai aktívan részt vállaltak, sokat tettek azért, hogy ez a nap valóban a diákságé, és élményekkel teli legyen.

Eredmények:

  1. I.                helyezés: 9/A

Of.: Jászberényiné Kovács Katalin Eszter

  1. II.             helyezés: 3/11/A

Of.: Tóthné Antal Violetta

  1. III.           helyezés: 2/10/E

Of.: Antalné Molnár Bianka Tünde

MINDENKINEK GRATULÁLUNK!

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Emlékfutás 1848 méteren

A Városi Diáktanács (VDT) szervezésében március 13-án az Érsekkertben 1848m-es futóversenyen vettünk részt a 9/a és a 2/10/b osztály tanulóival. Az egri középiskolások körében minden évben jeles alkalom ez a megmozdulás, ahol az 1848 március 15.-i eseményekre emlékezünk. Diákjaink lelkesen, nagy odaadással teljesítették a távot, és járultak hozzá a rendezvény sikeréhez.

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Március 15. méltó megünneplése

Március 15. ünnepe mindig lehetőséget ad arra, hogy a szabadságért harcoló hősökre emlékezve nemzeti összetartozásunkat megéljük. 1848, nekünk, magyaroknak sokkal több egy számnál. 1848. március 15-e az a nap, amelyre minden magyar – határon innen és túl – büszke. Büszke is lehet, mert a márciusi ifjak példaértékű cselekedet hajtottak végre, amikor szembeszálltak az elnyomó hatalommal. Nem félve a megtorlástól, a legkeményebb fegyverrel, a tiszta szavak erejével indultak harcba.

Intézményünk saját hagyományai szerint tartotta meg az ünnepséget.  Zeleiné Hidvégi Katalin gondolatébresztő beszéde után a színjátszó kör műsora idézte meg 1848 szellemét.  Közreműködött Nagy Éva, kollégiumunk 10. osztályos tanulója. A megemlékezés fénypontja volt Csathó Norbert színművész szavalata, aki egykor intézményünk tanulója és a színjátszó kör tagja volt, s az iskolai ünnepségen vendégként szerepelt.

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva

Erasmus+ Projekttalálkozó Törökország

Iskolánk Erasmus+KA229-es támogatást nyert ISKOLAI, ÓVODAI PARTNERSÉGEK pályázat típusban 2018-2020-ig. Ebben a pályázatban hat ország diákjai és tanárai dolgoznak együtt: Csehország (Boskovice), Lengyelország(Ruda Slaska), Magyarország(Eger), Szlovákia (Léva), Szlovénia (Postojna) és Törökország(Isztambul).

Az második találkozóra Törökországban, Isztambulban került sor március 5-9-ig. A találkozó programjának  címe a Tanterv  és a Szabadidő eltöltése volt. A diákok prezentációkat tartottak abban a témában, hogy hogyan töltik el a szabadidejüket a hétvégéken. A munka nyelve angol volt. A tanári prezentációk az iskolai tanterv kérdéskörét, problémáit beszélték meg.  Szóba került a diákok motivációja, a különböző családi környezetből érkező tanulók oktatása, az innováció és a kulturális örökségek digitalizációja és felhasználása az oktatásban. Amíg a tanárok és a koordinátorok megvitatták a problémákat és előkészítették a következő találkozót, addig a diákok különböző feladatokat oldottak meg. Elkészítettek egy „térképet” a hétköznapjaikról, nemzetközi kosárlabda meccset játszottak, és bemutatták a legemlékezetesebb hétvégéjüket. Ezeket a feladatokat úgy oldották meg, hogy a feladatokat levezénylő tanárok nemzetközi csapatokat hoztak létre, így a tanulók csak angolul tudtak beszélni egymással fejlesztve ezzel idegen nyelvi kompetenciájukat és szociális kompetenciájukat is.

A találkozó utolsó napján már nem voltak előadások, hanem kulturális programok. Ekkor látogattuk át Ázsiába a Boszporuszon keresztül, majd visszatérve Isztambul európai felére megtekintettük a Topkapı Palotát, Sultanahmet Mecstet, Hagia Sophia Múzeumot és a  Basilica Sistern-t. Lenyűgöző volt.

Úgy gondolom diákjaink életre szóló élményekkel tértek haza és folytatják a kialakult kapcsolatokat a világhálón keresztül.

Kökényné Czeglédi Veronika

projektkoordinátor

 

Posted in Egyéb | Hozzászólások kikapcsolva