130 éves a Bornemissza

Október 18-án ünnepelte a Bornemissza fennállásának 130. évfordulóját. A jubileumi eseménysorozat Szendi Lajos fotóművész tárlatának megnyitójával kezdődött. Baranyi Ferenc: „Valami mindig közbejön” című versét hallhattuk Csathó Norbert tanulónk előadásában.
A szólókat Burai Áchim, 10. A osztályos, Csathó Norbert, 1/9/A osztályos és Fekete Miklós 2/12/A osztályos tanulóink énekelték, kísért Gonda László, zeneművész énektanárunk.
A kiállítást megnyitották: Korpás Róbert, mérnöktanárunk, volt tanítvány és hobbi fotográfus, valamint Király Róbert szobrászművész.

Ezután szakmai bemutatón volt vendégünk dr Odrobina László, az NGM főosztályvezetője.
A szakmai program 11.00-kor az Autós tanszervíznél kezdődött, ahol a közlekedési szakmákat oktató eszközök bemutatására került sor Korpás Róbert, tanszervíz-vezető kalauzolásával. Közben megtekintettük a DOKA zsaluzati rendszer építését, amelyről Hajdú Zsolt intézményegység-vezető beszélt.
Szintén ő mutatta be a bútorasztalos és festő bemutató sarkot a kollégium földszintjén.
Ezután rövid sétát tettünk a Központi tanműhelyben. Ennek során betekintettünk a gyakorlati képzés szaktantermeibe Kelemen Miklós, gyakorlatioktatás-vezető irányításával.

16.30-tól az EKMK- Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban Molnár István Géza „Eger Anno” című kiállítását nyitotta meg Kiss Péter, egri főegyházmegyei levéltáros.

A 17 órakor kezdődött gálán részt vettek a kormányhivatal, az önkormányzat, a társintézmények és a vállalkozók képviselői, barátaink, volt és jelenlegi kollégáink.
Emelte ezen nap fényét, hogy jelen voltak külföldi barátaink, akik a Comenius program keretében vendégeskedtek iskolánkban: Németországból, Olaszországból, Portugáliából, Szlovákiából és az idén először Szlovéniából és Törökországból is köszönthettünk kollégákat.
Az első részben a történelmi zászlók bevonulása és a Himnusz elhangzása után Holló József költő „Szétkonduló csendben” című versét hallhatták Bus István előadásában. Ezután egy volt asztalos tanítványunk produkciójában gyönyörködhettünk. Bécsi Gyula jelenleg a Táncművészeti Főiskola végzős hallgatója, párjával, Nagy Anettel Vajdaszegi táncokat adtak elő.
Az ünnepségen Borbély András köszöntője után Habis László polgármester mondott ünnepi beszédet. Majd Jan Krtik a Coménius programban résztvevő országok jókívánságait tolmácsolta. A városi szakkollégiumok nevében Bodnár Gábor, a Hunyadi Mátyás Általános Iskola igazgatója szólt hozzá ünnepi rendezvényünkhöz, majd Kántor Zsolt, a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium igazgatója köszöntötte az iskolát.
Ezután Webber Macskák című musiceljéből hallottuk az Emlékdalt, amelyet iskolánk gazdasági ügyintézője, Lukácsné Gál Éva adott elő, zongorán kísérte Gonda László zeneművész, énektanárunk.
Gálaműsorunk második részében iskolánk hagyományainak megfelelően a Bornemissza Gergely emlékplakettek átadására került sor: a kitüntetéseket Borbély András igazgató adta át. A díjazottak: Jászberényiné Kovács Katalin, Vincze Ferencné, Barna Zoltán, Bódi István, Karanyicz György, Kovács Krisztián, Lukács Tamás.
Ezt követően iskolánk testülete és vezetése olyan külső munkatárs munkáját ismerte el, aki évek óta töretlenül segíti munkánkat: Ballagó Zoltán, a Heves Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának vezetője.
Iskolánk vezetése és nevelőtestülete Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatának köszönetét fejezte ki a Bornemissza Gergely Emlékplakett adományozásával.
Ezután a Bornemissza Gergely Szakközép-, Szakiskola és Kollégium diákszínjátszó csoportjának műsora következett, amelyet Herkules Helga tanárnő rendezett, ezután az énekkar produkciója zárta a gálaműsort, szerkesztette és közreműködött Gonda László zeneművész, szólót játszott Báder Ernő prímás előadóművész.
Az emléknapot állófogadás zárta.