Mi az a Jumpstyle? - Szűcs Adrián Zsolt

A Jumpstyle egy zenei stílus és egy tánc, amit jellemzően erre a zenére adnak elő. Körülbelül 2002 környékére teszik a kialakulását, bár hasonló trackeket már adott ki a Rotterdam Tekkno label korábban is, de ezeket nem nevezhetjük még kimondottan Jumpstyle zenének. Az ezred fordulós Hardcore muzsikák forradalmának egyik mellék ágaként jött létre. Jellemzően torz dobok, és magas hangok elegye.
A stílus Hollandiából, s Belgiumból származik.

A tánc
A jumpstyle zenére, belga fiatalok kitaláltak egy táncot, ami a lábak egy megadott ütemre, kötelező koreográfiára való előre és hátra lóbálásáról/lendítéséről szól, nehezítve azzal, hogy a lábváltásokat ugrások (jump) közben kell végrehajtani. Napjainkban igen népszerű lett ez a tánc, internetes videó megosztókon népszerűsítik, Hollandiában és Belgiumban bajnokságokat is rendeznek. A videómegosztókon található felvételeken legtöbbször Hardstyle zenékre járják a táncot a fiatalok. A német populáris elektronikus zenekar, a Scooter is látott fantáziát ebben és az utóbbi klipjeikben népszerűsítették a jumpstyle-t, de maga a zene nem kimondottan jumpstyle, de mutat hasonlóságot a műfajjal.

A táncnak többféle variánsa létezik két féle zenére: Jumpstyle(140-145bmp), Hardstyle(150bpm), bár az erősebbek már Hardcore zenékre is táncolnak(több mint 150 bpm)

• Oldschool - Oldschool mozdulatok, oldschool jumpstyle zenére.
• Hardjump - Hardjump mozdulatok, Hardstyle zenére.
• Duojump - A kettő közül bármelyik stílusú jumpstyle, csak egyszerer több ember csinálja ugyanazt a koreográfiát.
• Freestyle - Szabad stílusú jump.
• StarStyle
• MatchStyle
• TekStyle - A jump egyik kissé elferdített változata
• Sidejump - A tánc legnehezebb stílusa, de ugyanakkor ez a leg stílusosabb is és ez néz ki legjobban, főleg gyorsasága miatt.
• Ownstyle

szucsdeejay:
először is honnan ered a név? hát ugyebár Szűcs a vezetéknevem, a deejay pedig úgy ragadt rám, hogy egyik barátom ráírta az egyik cd-m-re, mert régebben bulikat is csináltam, és hát kevernem kellett a zenéket, fogalmazok úgy lemezlovas is vagyok:)
e két névből született meg a szucsdeejay név:)

Az eddigi jumpstyle/hardstyle-ban eltöltött időmet szeretném röviden leírni
2008 Májusában az egyik barátom megmutatta a Scooter zenekar Jumpstyle stílusú videoklipjét, amiben láttam ezt a táncot, mely nagyon megtetszett.:)
Majd keresgettem tovább ilyen videókat a Youtube.com nevű oldalon, ahol rátaláltam a stílus elterjesztőjre, Patrick Jumpenre, aki sok sok oktató Dvd-t adott el, hát manapság már nagyon befutott, de nem sokat látjuk a srácot.
Majd ezután elkezdtem úgy lépegetni, ahogy az oktató videójában láttam, eleinte mókásnak tűnt, de már azt mondom, hogy igazi sportember aki űzi ezt a táncot!
Kell hozzá nagy tüdő, és eléggé sok energia, hiszen annyira el tudja fárasztani az embert, ha még nem jött bele, hogy néhány menet, és kész, ennyi volt a nap:) Bár ha belejön az ember, sok gyakorlással, akkor már kisujjból kirázza még fáradtan is, csak akkor nem annyira kellemes ezt táncolni:)
Folyamatosan kezdtem fejlődni, majd rájöttem, hogy énis tudok videókat készíteni.
Hát az első videóm az 2008 júliusában készült, még anno vágatlanul, csak úgy felraktam a netre, hát meglepődtem, néhányan már ismerték a stílust a Magyarok között, meg kaptam a kommenteket, bár a nézettség akkor még kevés volt.
Akkoriban még az egyik közösségi portálra raktam fel, ami már nincs meg, mert leszedtem.
Ezután folyamatosan, kb havonta készítettem egy videót, ahogy látszott a fejlődés, majd bejelentkeztem a Magyar jumpos oldalra, a www.jump4ever.hu-ra, ahová be is küldtem az akkori legújabb videómat, ami meglepett ismét, hogy milyen jó kommentárokat kaptam ott is:)
Egyre több olyan embert ismertem meg, akik jumpolnak, az egyik internetes beszélgetős programmal megismertem őket, majd elkezdődött a liga szerű verseny, ami csak Magyarok számára volt.
Hát elsőre én lettem a kb 20 főből az országos 4. helyezett.
A liga úgy zajlott, hogy az internetre kell időben feltenni egy videót magunkról, ahogy táncolunk, zenéket és effekteket bele lehet vágni.
Ez annyira sikeres volt, hogy azóta még 2-3 liga volt Magyarország számára.
Ezeken már nem értem el annyira jó eredményt, legalábbis a 3.-on nem is indultam, mert akkor volt egy stílusváltásom, amit ma is űzök:)
Szoktunk összejárni találkozókra, a nagyobb városokba, pl Budapest és Debrecen. Itt ezen a napon kint vagyunk nagyobb tereken, és táncolunk mindannyian.
Jólesik hogy fényképeznek, és kérdezgetik, hogy mi ez, meg olyankor sokkal jobbb csinálni is!:)
2009 Augusztusában kezdhettem el a Sidejump stílust, amely jóval jobban néz ki mint az addigi, amit táncoltam.
Gyorsabb, szebb, látványosabb!
Már egyre ismertebb vagyok a szakmában, állítólag nagyon jó a többiek szerint, hogy erős és gyors vagyok, de én sohasem leszek olyan, és nem is voltam, hogy jobb vagyok a másiknál, nem vagyok öntelt nagyfejű, nem verem a mellemre, hogy így tudom csinálni, megszerkesztem a videókat, majd feltöltöm és várom, hogy majd írjanak a barátok, az internetes külföldi ismerősök , avagy a jumposok, de manapság már más műfajokat is nézegetünk, és ők is nézegetnek minket, pl a shuffle stílus képviselői:)
Egyre több barátot szerzek, és egyre jobban nő videóról-videóra a nézettségem:)

Ezzel a stílussal, csak az a baj, hogy kevesen ismerik, és nemsokan táncolják.
A lényeg hogy internetről tanultam az egészet idáig, meg ezután is onnan fogom, ha van egy jó trükk, azt ellesem, és megtanulom.
Néhány srácot már tanítottam élőben is, hát úgy jóval könnyebb, közben magyarázni is tudok, hogy itt és itt mit kell csinálni:)
Fontos!
Mi nem fogyasztunk a táncolás közben alkoholt, vagy egyéb kábító hatású szereket, hanem inkább úgy mondom, hogy ez adrenalinból jön:)

a magyar oldalak, amik ezzel a tánccal/sporttal foglalkoznak:
www.jump4ever.hu
www.jumpstyle.blog.hu

a youtube felhasználói fiókom a következő:
www.youtube.com/user/szucsdeejay
itt megtalálható majdnem az összes videóm:)

íme a legújabb, amit külön kiemelnék a sok közül, mert szerintem eddig ez sikerül a legjobban, melynek címe:

Winter Sidejump by szucsdeejay


Szűcs Adrián Zsolt 2009/2010 1/13/A Autóelektronikai műszerész