Autóelektronikai műszerész
(OKJ 52 525 01 1000 0000)


Képzési idő: 2 év
Szakma válaszhatóság feltételei: Sikeres érettségi vizsga és egészségügyi alkalmasság
Szakmai előképzettség: Nem szükséges

A szakma tanulása során a tanulók megismerik a gépjárművek villamos és elektronikus rendszereinek működési elvét, ellenőrzési folyamatait és javítási módjait. Az elméleti és a gyakorlati képzés korszerű, számítástechnikai egységekkel felszerelt tantermekben, mérőtermekben és az Intézet Tanszervizében történik. A szakma tanulását elősegíti a számítógép kezelésének ismerete és a nyelvtudás A gyakorlati képzés kiegészül a különböző szakszervizek megismerésével is. A szakma tanulása a 13. és a 14. évfolyamon a sikeres érettségi vizsga letételét követően kezdődhet meg. A szakma választása nem kötött előzetes szakképzettséghez, ugyanakkor a szakképzés befejezése után lehetőség van 1 éves tanulási időt követően a közlekedésgépészeti technikus vizsga letételére illetve felsőfokú tanulmányok folytatására is.

Sikeres szakmunkásvizsga letételét követően a különböző autós szakszervizek autóelektronikai műszerész szakmában foglalkoztatják a végzett tanulókat, ahol főleg a computer vezérelt kényelmi és biztonsági berendezéseinek ellenőrzésével, javításával és utólagos beszerelésével foglalkoznak. Az Intézetünkben elsajátított ismeretek jó alapot biztosítanak a szakszervizek speciális, nagy elméleti és gyakorlati tudással rendelkező munkahelyeinek betöltéséhez. A megszerzett autós végzettséggel előnyösen lehet munkát vállalni a gazdasági élet, az autós kereskedelmi szolgáltatások, de a magánvállalkozások területén is, ahol ezen ismeretek előnyt jelentenek. Nem elképzelhetetlen az ország határain kívüli munkavállalás sem hiszen ismeretei ilyen feladatok ellátására is alkalmassá tehetik a végzett tanulóinkat.

A képzés a 13. és a 14. évfolyamon az alábbi tantárgyakban történik:
- Munka és környezetvédelem
- Gazdasági alapismeretek
- Idegen nyelv
- Számítástechnika
- Műszaki ábrázolás
- Anyagismeret
- Műszaki fizika
- Elektronika
- Műszaki dokumentáció
- Technológia
- Autóműszaki ismeretek:

• Gépjármű-szerkezettan
• Gépjármű villamosságtan
• Autóelektronika

- Gyakorlati oktatás ( heti két alkalommal )

Az autó elektronikai műszerész szakma tanulásának választását javasoljuk mindazon fiataloknak akiket érdekel a korszerű, modern és egyre fejlődő technika. Aki szereti a számítástechnikát és a megszerzett nyelvtudását szakmai nyelv ismerettel kívánja kiegészíteni, illetve továbbfejleszteni.

Gyakorlati oktatás
A gyakorlati oktatást az iskola Autós Tanszervizében végezzük.